Ha jól emlékszem, már tavasz óta meg volt ez a csomag fűszer. Azértnem használtam, mert tartottam tőle. Mennyire lehet löttyös és könnyűegy olyan kis csomag. És a csomagoláson lévő képre nézve nem úgy tünt,hogy nagyon sok tésztára lehet használni. Gondoltam én.
A pesto nem a kedvenc szószom. Kevés adag, sűrű íz és nem fediegyenletesen az egész adag tésztát. Egy fél üveggel kell használni,hogy a tészta jó színes és szaftos legyen tőle. Drága mulatság így.Valószínű parasztosan használom és így megsértem az olasz finomcucina-t.
Ma, kompromisszumot vagyok hajlandó tenni. Megkóstolom a KotányiItalia Paradicsomos-bazsalikomos pesto fűszerkeveréket azzal, hogyegyrészt unom a heti hering konzerv adagot és másrészt vágyom egy kistésztára szósz nélkül.
A csomag 30g fűszerkeveréket tartalmaz ami 3-4 adagra is jó.Utólagosan, úgy hiszem a "3-4 adag" nem a szószra vonatkozik, hanem atészta adagra, így kár, hogy egy csomagban nincsenek kis csomagonkéntadagokra bontva a fűszer. A leírás szerint az egész csomaghoz 400gtészta kell, 50ml víz és 50ml víz a főtt tésztából, 3 kanál olaj ésopcionálisan 2-3 db paradicsom.
Ennyi tésztát nem fogok egy magam megenni ma este, így egy adag tésztaelég lesz. A tészta (Tesco Penne - teljes kiőrlésű durum száraztészta)csomag szerint, egy normál adag 75g. Nem voltam mindig rossz matekból,de fejből számolni sosem tudtam. Így inkább megettem 100g-ot, hogykönnyebb legyen kiszámolni.
Amíg fő a tészta, kiszámolom a negyed adagokat, vagyis csaklekerekítem a számokat könnyebb, egyértelműbb mértékekre. Így a negyedadagok mellett, harmad adag rendszert is alkalmazom. Szerencsémre vanegy digitális, viszonylagosan pontos konyhai mérlegem. Azonbanaggódom, hogy elég lesz-e a víz.
Amikor már megfőtt a tészta és pakoltam a kis kockára vágottparadicsomot, a kanál olajat és a kis vizet, rájövök, hogy valamitmégsem számoltam jól! Nem 400ml jut 400g tésztára, hanem 100ml. Azaz1dl. A tésztámra nem 1dl kell, hanem két és fél "feles"! Annyi vízből,milyen szósz lesz? Kiöntöm a vizet, szerencsére nem használtam felfűszert, és új vizet adok hozzá. Lemérem és hozzáadom a fűszert azegészhez. Ez a harmad adag sem kevés végülis.
Valamennyi ideig hagyom főni, de gyakran ránézek és keverem, háthaelfogy a víz és leég. Amikor kezdett összeállni a pesto leállítottam.Akkora nagy adag nem lett. Még kisebb adag lett volna, ha nem raktamvolna paradicsomot!
Amikor összekevertem a tésztával, megint rájöttem, hogy ez mégis csakpesto, mert nem fedi a tésztát rendesen. Az íze inkább fokhagymás mintparadicsomos. És inkább fokhagymás mint bazsalikomos. Milyen lehetakkor a másik Kotányi Fokhagymás-Chilis pesto fűszerkeverék íze?Nagyon fokhagymás lehet.
Az íze jó volt. Ízlésem szerint nem elég bazsalikomos. Igaz, hogy ateljes kiőrlésű tészta nem teljesen a megfelelő választás volt ehhez apestohoz, ahogy a tésztának is van különleges sajátos íze, ami nemillik ide.
Íz: | |
Illat: | |
Elkészítés: | |
Állaga: | |
Nyelvi érzés: | |
Elkészítési idő: | |
Csomagolás: | |
Miam-miam: |
Kostolók véleménye